We spreken over groene stroom, als de energie wordt geproduceerd zonder fossiele brandstoffen, zoals olie, aardgas en steenkool, en kernenergie. Met andere woorden: het gaat om elektriciteit die wordt opgewekt uit duurzame of hernieuwbare energiebronnen, met name zonne-energie, windenergie, waterkracht en aardwarmte, die niet uitgeput kunnen geraken. Dit in tegenstelling tot de zogenaamd grijze energie: als deze wordt opgewekt door bijvoorbeeld verbranding, komt er schadelijke koolstofdioxide vrij. Fossiele brandstoffen zijn niet alleen milieubelastend, maar geraken op den duur ook uitgeput.
Hernieuwbare energie is van cruciaal belang voor de toekomst van onze planeet, en dat om verschillende redenen. De belangrijkste reden is het milieu en de strijd tegen klimaatverandering. De verbranding van fossiele brandstoffen, zoals olie, gas en kolen, is de belangrijkste oorzaak van de uitstoot van broeikasgassen, die de opwarming van de aarde versnellen.
Zonnepanelen zetten daglicht om in elektriciteit, wat kan leiden tot lagere energiekosten en een verminderde ecologische voetafdruk. Bovendien draagt u bij aan de productie van hernieuwbare energie.
Load balancing helpt om de energiestroom naar uw wagen uit te balanceren ten opzichte van alle andere toestellen die energie vragen in huis. Met de recente invoering van het capaciteitstarief kan u zo bijvoorbeeld een hoger energiepiek voorkomen.
Ja, voor de ingebruikname van zonnepanelen is een conform AREI-keuringsverslag door een erkende keurder verplicht. Daarnaast moet de installatie aangemeld worden bij Fluvius.
Vanaf 1 januari 2024 is de premie voor zonnepanelen in Vlaanderen stopgezet. Installaties die na 31 december 2023 in gebruik zijn genomen, komen niet meer in aanmerking voor deze premie.
Eigenaars van zonnepanelen die na de afschaffing van de terugdraaiende teller een digitale meter laten installeren, kunnen in aanmerking komen voor een retroactieve investeringspremie. Vanaf 2025 zijn eigenaars verplicht een digitale meter te laten installeren en is het ook het laatste jaar om deze premie aan te vragen.
Tegen 30 juni 2025 zijn grootverbruikers in Vlaanderen verplicht om zonnepanelen te installeren op gebouwen met een elektriciteitsafname hoger dan 1 gigawattuur per jaar. Bij niet-naleving kunnen er boetes worden opgelegd.
Op dag van de installatie sturen wij alle nodige documenten door naar de keuring en proberen wij na 5 werkdagen een afspraak te regelen tussen de klant en de keurder.